Versethee.enzo

                                                                              natuurlijk en gezond

Voor al onze kruiden thee soorten gelden de regels:


Het is geen geneesmiddel


Raadpleeg altijd eerst een arts of specialist.


voor de juiste werking raadpleeg het internet


AlfalfaVitaminen en mineralen alfalfa

Voor de medicinale werkingen kan de hele alfalfaplant worden gebruikt, of de ontkiemde zaden of de bladeren. Alfalfa bevat meer vitaminen en mineralen dan menig andere plant. In de ontkiemde s[pruiten zitten de vitaminen B1, B2, B3, B6, B17, C, D, E, K en U. Het bevat de mineralen kalium, magnesium, calcium, fosfor, ijzer, seleen, zink, borium, silicium, chroom, kobalt, mangaan, molybdeen, natrium en aluminium. Overigens komt alumnium in zeer lage, onschadelijke concentraties in planten voor maar kan het wel in toxische hoeveelheden in het lichaam terecht komen doordat het als gesythetiseerd middel in zout wordt gedaan om het niet te laten klonteren, het in veel conserveermiddelen zit en het wordt gebruikt in de commerciële kaasbereiding.

Alfalfa, goed voor spijsvertering


Bereiden:   1 theelepel kruiden op een theekopje, overgieten met heet water. Vervolgens 10 à 15 minuten laten trekken

2 kopjes per dag drinken.

                                                      €4,99 per zakje  

Berkenblad


Werkzame stoffen berkeblad

Van de berk wordt met name het blad gebruikt. De bast is minder geneeskrachtig. De knoppen zijn net zo geneeskrachtig als het blad. In de lente kun je berkenwater aftappen van de boom. Dat is goed drinkbaar en heel gezond. In het blad en de knoppen zitten de volgende stoffen: flavonoíden zoals hyperoside, arabinosiden, galactosiden van quercetine, rutine, quercitrine, kaemferol, myricetine, catecine, epicatechine en bi-en triflavenoíde procyanidinen. Verder bevat het enkele etherische oliën, looistoffen, fenolzuren, saponinen, bitterstoffen, de vitaminen B3, C en betacaroteen,. Het verhoogt de doorspoeling van de urinewegen. Het helpt nierstenen voorkomen en het verwijdert niergruis. De etherische olie heeft een mild antibacterieel effect op de urinewegen. Om deze medicinale kenmerken wordt berkeblad voorgeschreven door fytotherapeuten bij de volgende indicaties:

Berk zonder bladeren / Bron: Onbekend / Wikimedia Commons
  • Oedemen, lymfoedeem, oedeem rond enkels
  • Hulpmiddel bij obesitas 
  • Voorjaarskuren, reinigingskuren, bereiding :
  • giet 1 kopje kokend water op 1 theelepel van de berkenblad thee 5 min trekken  

          €4,99 per zakje

 

Brandnetel


De wortelstok bevat kalk en looizuur, en is samentrekkend,  de bladeren en stengels zijn rijk aan vitamine A en C. Gedroogde (of gekookte) brandnetelbladeren prikken niet meer.

Brandnetel is bacteriedodend, en daarom heel geschikt bij infectieziekten.

De bladeren zijn ook geschikt bij diarree of andere spijsverteringsstoornissen en de thee is naast bloedzuiverend en ontgiftend ook bloedstelpend en licht urinedrijvend.

Bij kortademigheid: kook de wortels of de bladeren en doe er honing of suiker (of stevia) bij en drink er verdeeld over de dag wat van. Je kunt hier ook mee gorgelen bij zwellingen in de mond of keel.

Urinedrijvend en lactogeen aftreksel: 5 gram gedroogd blad laten trekken per kopje kokend water, en verdeeld over de dag drinken. Het verdrijft ook stenen en gruis, en  is menstruatieopwekkend.

Brandnetelthee is heel rijk aan vitaminen en mineralen en is een goed tonicum, ook bij kanker, daarnaast heel geschikt bij vermoeidheid  en lusteloosheid en bij  bloedarmoede, (het bevat ijzer), geschikt tegen hooikoorts en allergie en bij allergische reacties op voedingsmiddelen, en is een algehele reiniger, en helpt ook nog eens tegen een te hoge bloeddruk en bij diabetes. Het bevat histamine, versnelt de spijsvertering, helpt dus bij het afvallen, en verzacht netelroos,  reumatiek, jicht en gewrichtsontstekingen en oedeem. Het verbetert de doorbloeding. . Naast ijzer bevat brandnetel ook calcium en silicium en de thee is ook geschikt bij

broze nagels en osteoporose


                        

                   Bereiding:

 1 theelepel op een op 1 beker gekookt water 5 a 10 min laten trekken 

kan met theezeefje meerdere malen gebruikt worden

 

                                                                               3,99 per zakje 

.

Bamboe theeTraditioneel gebruik bamboe

Traditioneel wordt bamboe in India en Bengalen gebruikt om gewrichtsklachten en rugpijn te behandelen. Daarnaast werd het in deze Aziatische landen aangewend tegen astma, hoest  Het gebruik van bamboe tegen rugproblemen komt volgens de signatuurleer doordat de plant zeer lijkt op een ruggegraat. De plant is soepel en flexibel en het is volgens kenners van de signatuurleer geen verwondering dat hij goed is voor de rug

Bamboe goed voor het kraakbeen

De hierna genoemde medicinale werkingen zijn alle gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Kraakbeen is een soepele botvorm die tussen de gewrichten zit en ervoor zorgt dat je botten soepel en pijnloos kunnen bewegen. Het hoge siliciumgehalte in bamboe is goed voor het kraakbeen. Er zit meer silicium in bamboe dan in heermoes, alfafa of brandnetel. Diverse ziekten die in verband staan met ontstoken of versleten kraakbeen worden verholpen door medicijnen op basis van bamboe. .


Goed voor het bindweefsel

Collageen is een mooi woord voor bindweefsel. Collageen is er in verschillende soorten en heeft diverse functies. Het zorgt voor een soepele en elastische huid maar ook voor soepele pezen, bloedvaten, kraakbeen, botten, urinewegen en geslachtsorganen. Bovendien zorgen mineralen in bamboe ervoor dat calcium daadwerkelijk door de botten wordt opgenomen. De versoepelende eigenschappen van collageen worden in de fytotherapie medicinaal gebruikt .


Zetadvies Bamboeblad thee:

 2 theelepels   1 theelepel

6-8 min           90-100 graden 

 China             


Bereiding:

theezeefje of theezakje vullen met 1 theelepel thee

water even van de kook zo'n  90 graden , inschenken , even laten trekken ,niet te lang anders wordt hij                         bitter. Kan koud of warm gedronken worden,


                                                   €4,99 per zakje

Blaaswier


Voedingsstoffen blaaswier

In blaaswier zitten vooral mineralen. Jodium zit er het meest in. Verder bevat het natrium, kalium, sulfaten, magnesium, calcium, ijzer, broom, fosfor, koper, chroom, chloor, zink, seleen, mangaan en silicium. Daarnaast zitten er mucopolysacchariden, lipiden, sterolen, floroglucinol, pectine, hoogmoleculaire polyfenolen, mannitol, sorbitol, aminozuren, proteïnen, Betacaroteen, zeaxanthine, Vitamine B1, B2, B3, B6, B11, C, choline, etherische oliën, bromofenolen en acrylzuur in.
weefselvorming bevordert en de stofwisseling stimuleert, wordt het uitwendig gebruikt als wondverband 

     

Thee van de blaasjes

De blaasjes  kunnen worden gebruikt om thee van te zetten. Twee theelepels aan blaasjes zijn goed om 250 ml thee te maken
                                                    €4,99 per zakje

   Citroen gras                                                     Citroengras bevat terpenen, alcoholen, ketonen, aldehyden en esters. De etherische olie van citroengras bestaat onder andere uit citral α, citral β, nerol geraniol, citronellal, terpinoleen, geranyl acetaat, myreceen en terpinol methylheptenoon. Verder bevat het de flavonoïden Isoorientin, isoscoparin, swertiajaponin, chlorogeenzuur, koffiezuur, luteoline, isoorientine 2’-O-rhamnoside, quercetine, kaempferol en apiginine. Deze stoffen zorgen ervoor de volgende eigenschappen: anti-amoeben, antibacterieel, tegen diarree, antidraadworm, antifungaal en anti-inflammatoire eigenschappen zijn onderzochjt door wetenschappers met positieve resultaten. Diverse andere effecten zoals antimalaria, antimutagenen, antimycobacteriële, en neurologische werkzaamheden zijn ook onderzocht. Citroengras blijkt een plant die rijk is aan antioxidanten. Bovendien kan het volgens de wetenschap hypoglykemie bestrijden. Al deze onderzoeken hebben hoopvolle resultaten voor de toekomst en bevestigen de brede inzetbaarheid in de traditionele geneeskunde. Bovendien is in 1986 al onderzocht dat citroengras geen nadelige effecten heeft voor het lichaam; het is een veilig geneeskruid.

Citroengras, goed voor maag en darmen


bereiding: 1 eetlepel op een liter koud water deze aan de kook brengen en 15 min laten koken

daarna kan hij gedronken worden

niet meer dan 3 x per dag drinken

 


                                                   €4,29 per zakje